Makine Daireli Asansörler Hakkında
Makine daireli asansörler, en sık kullanılan sistemler arasındadır. Bu tip asansörler kendi içinde dişi ve dişsiz olarak ikiye ayrılır. Dişli asansörler 75 metrenin altındaki seyir mesafesi için tercih edilmektedir. Ayrıca saniyede 1.50 metrenin altındaki hızlar için uygundur. Dişsiz asansörler daha çok gökdelenlerde, barajlarda ve kulelerde tercih edilmektedir. Bunun gibi devasa yapıdaki yerler için daha uzun seyir mesafesini kaldırabileceğinden dişsiz asansörler kullanılmaktadır. Makine daireli asansör, tahrik makinasının bir oda içinde bulundurulduğu asansör tipine denir. Bu tipte inşa edilen asansörlerin insan asansörleri, yük taşımacılığı, araç taşımacılığı, sedye taşımacılığı ve servis asansörü gibi taşıma amacına göre sınıflandırılmaktadır.
Makine Daireli Asansörler Çalışma Prensibi
Genel olarak makine daireli asansörler için tercih edilen çalışma prensibi makine-motor mekanizmasının halatlar ve makara aracılığı ile asansör kabinine hareket gücü verilmesine dayanır. Makine daireli asansörler kendi içlerinde ise dişlili ve dişlisiz olarak iki grupta yer alıyor. Dişlili olan asansör modelleri 75 metrenin altındaki seyir mesafesine sahip olan yapılarda ve saniyede yaklaşık 1,60 m altında hızların yeterli olduğu durumlarda tercih edilir. Dişlisiz asansör modelleri ise ağırlıklı olarak gözlem kuleleri, gökdelenler ve baraj gövdeleri gibi çok daha uzsun seyir mesafesi olan yerlerde tercih edilir. Dişlisiz asansörlerin hızları çok daha fazladır.
Makine Dairesiz Asansörden Farkı Nedir?
Makine daireli asansör, daha çok büyük yapılar içinde kullanılır. Daha fazla yük gerektiren işlerde genellikle makine daireli asansörler kullanılır. Makine daireli asansörler hastane ve konut dışı olan yerlerde kullanılır. Hastane içinde kullanılmasının nedeni gün içinde çok fazla kişinin kullanmak durumunda olmasıdır. Ayrıca hastanelerde bulunan asansörlerin çeşidi sedye asansörleridir. Sedye asansörleri oldukça geniş ve binlerce kilo içine alabilecek güçtedir. Asansörün içerisine giren sedyeli hastalar, yakınları ve doktorlar için aynı anda birçok hizmeti sunabilir. Böylelikle hastane içindeki acil durumları bu asansörler sayesinde halledilir.
Makine Daireli Asansör Bakımı
Makine daireli asansörlerin bakımı diğer asansörlere göre daha risklidir. Bu tür asansörlerin bakımında hata payı yoktur. Olası bir hata durumunda felaket ile karşılaşılabilir. Asansörün makine dairesindeki motorlar, kumanda paneli, kapılar, asansör butonları ve daha birçok teknik konu için asansör bakımı servisleri kontrol etmektedir. Kontrol sonrasında asansörler yeniden işleyişine devam eder. Bu tip asansörlere iyi bir bakım yaptırmak istiyorsanız garanti sürecinde olan bakım servisi ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Makine daireli asansör ile alakalı gerekli bilgi ve deneyime sahip servisler günümüzde çok fazla bulunmaktadır. Asansörlerin garantisi yok ise her ay sıklıkla asansörün bakımını yaptırmanız gerekmektedir. Asansörün bakımını yaptırmadan önce asansör servisinin makine daireli asansör konusunda gerekli bilgi ve deneyime sahip olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Her ay bakımı yaptırılan asansörleri gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.